Momenteel wordt de impact van geluid onderschat. Geluidsoverlast is namelijk ergernis nummer 1 op kantoor. Geluidsoverlast is daarbij een stressor en werkstress is beroepsziekte nummer 1 (TNO, 2018). De kantoren van nu zijn vaak druk en zorgen voor veel prikkels, voornamelijk omdat de meeste kantoren open ruimtes en kantoortuinen zijn. 89% van op kantoor werkend Nederland werkt binnen een gedeelde, open of nomadische kantoorruimte (Ipsos, 2016). Deze openheid heeft een negatieve invloed op de tevredenheid en prestaties op kantoor, dit door het gebrek aan akoestiek en privacy (Post, 2017). Desondanks heeft 90% van de bedrijven nog geen beleid voor akoestiek op kantoor, terwijl 59% van de werknemers binnen open kantoorruimtes zich stoort aan omgevingsgeluid en dit is dan ook de grootste ergernis op kantoor. Luidruchtige telefoongesprekken, het geklets van collega’s en harde ringtones is de top drie aan irritaties omtrent geluid.

6 op de 10 werknemers geeft aan productiever te zijn met een akoestische oplossingen op kantoor en 56% maakt daardoor ook minder fouten. Geluid leidt af en zorgt voor klachten.

Bejot-Selva-sv-akoestische-schermen-panelen-akoestiek-kantoor-oplossing-akoestiek-kantoor-akoestische-oplossingen-kantoor

De vijf grootste klachten omtrent geluidsoverlast op kantoor zijn;

1. Concentratieproblemen

2. Frustratie

3. Onrustig gevoel

4. Vermoeidheid

5. Hoofdpijn (Evans, & Johnson, 2000)

Diverse studies tonen aan dat het gebrek aan privacy, risico op afleiding en het gebrek aan controle op omgevingsfactoren als stressor worden ervaren (Hootegem, & Witte, 2017).

Akoestiek op kantoor is dus een heel belangrijk onderdeel binnen een kantoorinrichting. Om stress te voorkomen is het erg belangrijk dat er een ruimte beschikbaar is waar u zich in kan afsluiten van geluidsprikkels en visuele prikkels. Een goede akoestiek op kantoor mag dus niet ontbreken, daarom geven wij u onderstaand een aantal tips over akoestische oplossingen op kantoor:

  1. Akoestische panelen. Dit kunnen zowel vrijstaande-, plafond- of wandpanelen zijn. Het geluid wordt gedempt, maar u kunt met vrijstaande panelen ook meer privacy creëren. Tegenwoordig zijn deze panelen verkrijgbaar in vele diverse vormen, kleuren en maten waardoor het eigenlijk meer een accessoire wordt binnen een kantoorinrichting.
  2. Kleden of vloerbedekking. Hierbij zijn de opties ook oneindig.
  3. Grote en/of gestoffeerde meubels. Het is vast bekend dat een lege ruimte meer galmt dan een gemeubileerde ruimte.
  4. Creëer aparte ruimtes. Dit kunnen zowel open ruimtes zijn als volledig gesloten ruimtes. Denk bij open aan afgeschermde ruimtes middels bijvoorbeeld een boekenkast en bij gesloten ruimtes aan een unit in de ruimte. Bij deze akoestische oplossingen neemt u gelijk het belang van privacy mee. In een gesloten ruimte kunt u zich volledig afsluiten van de geluidsprikkels en visuele prikkels.
  5. Toevoegen van accessoires/meubilair. Hoe meer voorwerpen in de ruimte hoe beter de akoestiek op kantoor. Al is het beste voorwerp een akoestisch paneel.